Museer

Herunder findes en oversigt over museer i området. Oplev historierne om Vesterhavet, fjorden og byerne fra det forrige århundrede og over 10.000 år tilbage i tiden.

Sønder Klitvej 87, Haurvig, 6960 Hvide Sande

Abelines Gaard

Lokalmuseum der giver et indtryk af, hvordan en vestjysk strandfogedfamilie levede før i tiden. I laden vises skiftende udstillinger om livet på gården og på egnen, og i østfløjen er det muligt at besøge kaffestuen.

Sønder Allé 21, 6830 Nørre Nebel

Blåbjerg Egnsmuseum

Viser træk af områdets historie fra oldtiden til i dag. Her findes en rekonstruktion af Lønnepigen – et gravfund fra omkring år 0 samt andre lokale udstillinger inden for f.eks. fiskeri, landbrug og håndværk.

Fjordvej 2B, 6893 Hemmet

Bork Vikingehavn

Gå 1000 år tilbage i tiden og oplev stemningen i Bork Vikingehavn. Fornem også stemningen omkring langilden og besøg museumsbutikken. Desuden findes biograf og udstilling om vikingetidens Vestjylland.

Dybdalsvej, 7850 Stoholm

Daugbjerg Kalkgruber

På din færden gennem den underjordiske verden støder du på indtryk af slidende minearbejdere, flagermus, fossiler m.m. Med stearinlys i hånden kan du også komme ned til 60 meter under jorden.

Viborgvej 2, 8000 Århus C

Den Gamle By

Museet er et levende billede af livet, som det var i de gamle danske byer. Du kan bl. a. opleve 75 historiske bygninger, haver, udstillinger, boliger, butikker og værksteder. Hendes Majestæt Dronningen er protektor for seværdigheden.

Hjerl Hedevej 14, 7830 Vinderup

Hjerl Hede

Museet har en lang tradition for at vise nogle af vore gamle landhåndværk i bemandede værksteder. Samlingen omfatter et karetmager- og hjulmagerværksted, et bødkerværksted samt meget andet.

Vesterhavsvej 7a, 6990 Ulfborg

Kaj Munks Præstegård

I 1924 flyttede den nyuddannede præst Kaj Munk til præstegården i Vedersø, her levede han resten af sit liv med sin kone og deres børn. Det var i Vedersø Kaj Munk skrev de fleste af sine digte og skuespil, det var også på præstegården Kaj Munk blev hentet af tyskerne den fatale nat i januar 1944. På Kaj Munks Præstegård fortælles historien om digterpræsten og modstandsmanden Kaj Munk.

Holmsland Klitvej 109, 6960 Hvide Sande

Lyngvig Fyr

Som det sidste fyr bygget langs den jyske vestkyst rager Lyngvig Fyr op som kæmpe fra klitterne. Tager I turen de 228 trappetrin op, får I glæden af den smukkeste udsigt ud over Vesterhavet. I kan også opleve alle de historier der knytter sig til fyret. Se hvordan et fyr gjorde en forskel - både for skibes besætninger og for piloterne under Anden Verdenskrig.

Kalkværksvej 8, 7850 Viborg

Mønsted Kalkgruber

Velkommen til verdens største kalkgrube. I Mønsted Kalkgruber er der mere end 60 km minegange. Afsæt mindst 2 timer til besøget. I gruberne er der året rundt 8° C - så husk varmt tøj. 

Langkærvej 10, 6900 Skjern

Provstgaards Hus

I året 1922 blev dette lille hus opført af brødrene Niels Provstgaard og Søren Kristian Jensen. Museet Ringkøbing-Skjern købte huset i 1993. Huset har gennemgået en omfattende renovering i 2018 og ligger i kanten af et naturområde ved Skjern Å i nærheden af Pumpstation Nord.

Herningvej 4, 6950 Ringkøbing

Ringkøbing Museum

På Ringkøbing Museum fortælles historien om Vestjyllands lille hovedstad. Fra byens begyndelse, til opblomstringen i 1800-tallet og frem til den tyske besættelse under Anden Verdenskrig. I udstillingen “Flyvere i natten” er Anden Verdenskrig i fokus, oplev bunkere og en attrap af en Avro Lancaster.. 

Reberbanen 1A, 6900 Skjern

Skjern Reberbane

Skjern Reberbane - Skjerns længste hus. Bygningen er næsten 100 m lang. I gamle tider lavede en tov/rebmager alt slags tovværk til alle formål. Nogle gange om året er bygningen åben og man kan opleve hvordan tovværk/reb bliver lavet.

Marupvej 25 A, 6900 Skjern

Skjern Vindmølle

Skjern vindmølle blev bygget i 1872 i Albæk og blev i 1882 flyttet til Skjern i nærheden af banegården. Her vises forskellige skiftende udstillinger.

Vesterhavsgade 1E, Thorsminde, 6990 Ulfborg

Strandingsmuseet St. George

Museet fortæller dramatiske strandingshistorier om de tusindvis af skibe, der gennem historien er forlist på den farlige jyske vestkyst. Det er fortællinger om liv og død, heltemod og næstekærlighed, og om kystbefolkningens møde med søfolk, skibe og varer fra hele verden.

I centrum er beretningen om en af verdenshistoriens største strandingskatastrofer, der skete ud for Thorsminde i julen 1811, hvor de to engelske linjeskibe HMS St. George og HMS Defence gik på grund under en orkan. Man følger de to skibe på deres sidste rejse og lærer om livet ombord gennem de mange genstande, som dykkere har bjærget fra vragene. Man kommer også helt tæt på St. George’s kæmpestore ror, der hænger i tårnet.