Fiskeri

Vestjylland byder på mange forskellige muligheder for fiskeri; fjordfiskeri, fiskeri på havet og put and takes er nogle af mulighederne. Herunder har vi samlet nyttige oplysninger om de forskellige former for fiskeri og nederst findes en liste med de bedste put and take søer i området.

Sildefiskeri

To gange om året står sildene i stimer ved sluserne i Hvide Sande – nøjagtig som de mange lystfiskere. Forårssildene ankommer allerede i slutningen af marts eller begyndelsen af april og bliver til helt ind i juni.
Den fede høstsild melder sin ankomst i september og bliver nogle gange helt op til jul, når forholdene er gunstige. Her er der tale om en anden stamme sild, end dem, der kommer om foråret. Høstsildene er både større og federe.
Sildene optræder ofte i så store mængder, at det næsten er umuligt ikke at fange noget. Sildene bider på alt, der bevæger sig i vandet. Derfor skal børn nok lade være med at sidde med fødderne i vandet – hvis de da ikke vil have en sild på storetåen!
I øvrigt holdes der hvert år en stor og meget velbesøgt konkurrence i sildefiskeri i Hvide Sande. Den foregår den sidste weekend i april. Læs mere på www.sildefestival.dk.

Lystfiskeri fra molen i Hvide Sande

Der er næsten garanti for fangst, når der fiskes fra en af de mange solide moler. I Hvide Sande er der mulighed for at fiske helt inde i havnebassinet, hvis I da ikke foretrækker at stå langt ude på en mole med mulighed for at fiske flere hundrede meter ude i Vesterhavet. Her er der stor sandsynlighed for, at en fladfisk bider på krogen, specielt rødspætter og tunger. Men ind imellem er der også gode fangster af torsk og sild, lige som makrellerne kappes om at bide på krogen i højsommeren.

Den vilde makrel

Har I én gang haft en makrel på krogen, så er det helt sikkert, at I gerne vil prøve det igen. Trods sin nogle gange beskedne størrelse føles makrellen nemlig utrolig vild. Når den hugger, kan man føle det langt op i armene. Derfor er fiskeri efter makrel også et spørgsmål om temperament. Det er lystfiskerens kamp mod den livlige makrel.
Der kan fiskes makrel i hele området, og det er en god idé at holde øje med flyvende måger. Hvor de er samlet, er der næsten altid fisk. Kast forfanget ud og spin ind igen. Lav gerne flere små stop undervejs ind. På den måde skabes makrellens interesse for at bide på forfanget – og vupti: aftensmaden er reddet!

Ud på havet

Hvis I er til havfiskeri, så er der også mange muligheder for der. Dagligt sejler kuttere på havet med lystfiskere efter torsk, lange eller måske en havkat. Det er erfarne erhvervsfiskere, der står for disse fisketure. De kender de bedste fiskepladser og ved, hvornår fiskene kan fanges. Kutterne sejler ud hele året, og vejret skal være meget dårligt, inden I bliver i havn.
Denne form for fiskeri kræver selvfølgelig det helt rigtige og kraftige grej. De store havdybder og strømmen kræver kraftige stænger og store pirke for at komme ned til fiskene, som til gengæld er tilsvarende store.

Læs mere:

Laurids Fahl - fiskekutter på Ringkøbing Fjord

Mærk vestenvinden i håret, vandstænkene i ansigtet og bådens stille vuggen over bølgerne, når fiskejollen "Laurids Fahl" lægger fra kaj ved Bork havn og styrer ud på fjorden. “Laurids Fahl” er en bundgarnsjolle, der er indrettet til fiskeri, som det foregik på Ringkøbing Fjord omkring 1970-1980. Tag hele familien med ombord og oplev miljøet i og omkring fjorden. Læs mere her.

Fiskeri fra stranden – surfcast

En af de spændende former for fiskeri, surfcast, vinder mere og mere indpas. Fiskeriet foregår direkte fra stranden med lange og kraftige stænger med kastevægt op mod 300 gram! Den store kastevægt skyldes, at der skal meget kraft til at kaste et par sandorm eller en halv sildefilet som forfang ud over tredje revle. Til gengæld er mulighederne for fangst også gode – lige fra torsk til fladfisk.

Ved den stille å

Hvis I er til det mere fredelige å-fiskeri findes nogle af Danmarks bedste fiskevande i området Mange års fiskepleje har betydet, at der igen er masser af laks og ørreder i åerne. Gennem hele sæsonen fokuseres der meget på laksefiskeri. Laksene i den tidlige opgang er alle sølvblanke og vejer sjældent under fem kilo! Havørrederne vejer op til omkring tre kilo.
For de fleste lystfiskere er fluefiskeri efter laks og havørred det eneste rigtige. Men andre former for fiskeri har også givet rigtig gode resultater. Det afhænger alt sammen af den enkelte lystfisker.

Put and take

Lige gyldigt, hvor i området der lejes et sommerhus, er man altid under et kvarters kørsel fra den nærmeste put and take-sø. Her er det regnbueørreder, der bider på krogen – og der er masser af dem. Hele familien kan være med, selv de mindste. Put an Take er nemlig indbegrebet af familiefiskeri. Den nemmeste metode er fiskeri med flåd, men spændingen øges, når man fisker med flue. Det er også tilladt at benytte spindere, små blink, woblere og spinnefiske. Herunder har vi samlet en liste med de bedste put and take søer i området.

Bækhuse Put and Take

Fiskesø beliggende mellem Skjern og Varde. Ved fiskesøen findes gode forhold for familier og børn samt en lille kiosk med begrænset udvalg. For børnene findes en separat fiskesø.


Bækhusevej 55
6855 Outrup
Telefon: +45 7525 1585

Hjemmeside


Fahlbæk sø – put and take

Søen har tidligere været en af Skjern Å deltaets største flodarme og ligger i skønne omgivelser. Daglig udsætning af ørreder og derudover altid stor bestand af aborrer, geder, skaller og ål. Åben fra solopgang til solnedgang.


Langkærvej 4
6900 Skjern
Telefon: +45 9736 9161

Hjemmeside


Fiske- og Familie Park West

Her kan alle få deres fiskelyst styret. Med 3 store fiskesøer til de voksne og øvede samt en børnefiskesø har alle nemt til fangst. Desuden med mulighed for at fiske i Hover Å, når indgangen til parken er betalt.


Hovervej 56, Hee
6950 Ringkøbing
Telefon: +45 9733 5411

Hjemmeside


Hvide Sande Fiskesø & Dambrug

Saltvands put & take beliggende lige ned til Ringkøbing Fjord midt i Hvide Sande. Borde og bænke samt rensefaciliteter er frit tilgængelige ved søen, som er velindrettet med gode adgangsforhold. Åbent hele dagen.


Beddingsvej 55
6960 Hvide Sande
Telefon: +45 4016 2495


Højmark Put and Take

I Højmark ca. 10 km øst for Ringkøbing ligger disse 3 fiskesøer i rolige omgivelser. Ved søerne findes gode rensefaciliteter samt legeplads til de mindste. Derudover borde og bænke, hvor madpakken kan nydes.


Adelvej 10
6940 Lem
Telefon: +45 9734 3734


Klegod Fiskesø

På Holmsland Klit mellem Vesterhavet og Ringkøbing Fjord findes denne fiskesø på 12.000m2. Udsættelse af regnbueørreder sker regelmæssigt og ved søen findes borde og bænke, gode læforhold samt toilet.


Holmsland klitvej 100
6960 Hvide Sande
Telefon: +45 9733 9025


Klittens Dambrug

Søen er på 11.000 m2, smukt beliggende i naturområde tæt ved Ringkøbing Fjord og er Jyllands eneste saltvandssø. Søen er beliggende ca. 3 km syd for Hvide Sande direkte ved hovedvejen og er åben hele året.


Sønder Klitvej 53A, Årgab
6960 Hvide Sande
Telefon: +45 9731 2433

Hjemmeside


Lilleflod Ørredsø

Beliggende vest for Nørre Nebel retning mod Nymindegab. Her kan der bl.a. fanges aborre, gedde, ål og regnbueørred. Tag madkurven med og nyd denne med familien i naturskønne omgivelser.


Vesterhavsvej 180
6830 Nørre Nebel
Telefon: +45 7528 9940


Lodbjerg Hede Ørredsø

Fiskesø beliggende 2 kilometer nord for Søndervig lige ved golfbanen mellem hav og hede. Søen, der er på 15.000 m2, indeholder altid en stor bestand af dejlige ørreder.


Klevevej 8, Lodbjerg Hede
6950 Ringkøbing


Mejlbygaard Fiskesø

Umiddelbart nord for Ringkøbing ligger denne fiskesø hvor der kan fanges gedder, aborrer og ål. Søen ligger i rolige og smukke omgivelser og er åben til solnedgang.


Ndr. Ringvej 10
6950 Ringkøbing
Telefon: +45 9732 0251


Nymindegab Ørredsø

Nord for Nymindegab ud mod Vesterhavet findes disse strandsøer i skønt område. Der findes borde, bænke samt affaldsspande – dog ikke toilet - i nærheden.


Vesterhavsvej 301
6830 Nørre Nebel
Telefon: +45 7528 9222


Nørre Nebel Ørredsø

Ca. 1 km nord for Nørre Nebel mod Tarm er denne ørredsø beliggende. Det er tilladt at fiske med 2 stænger og fiskekort købes på gården v/nr. 20.


Tarmvej 20
6830 Nørre Nebel
Telefon: +45 7528 9100


Oxriver Put and Take Angelseen

Put and Take bestående af søer på 2 forskellige adresser; Stampevej 3 og 8. Beliggende ved denne lille by, No, ved Ringkøbing. Ligger mellem træer i skov og hvortil der er borde og bænke samt toilet- og renseforhold.


Stampevej 3, No
6950 Ringkøbing
Telefon: +45 2962 3824

Hjemmeside


Skaven fiskesø

Fiskesø med familievenlige forhold - borde og bænke, grillplads og børnelegeplads er blot nogle af de ting, man finder ved søen. Ved søen findes der gode læforhold samt bygning med opholdsrum.


Nordre Skavenvej 3, Skaven
6880 Tarm
Telefon: +45 9737 4333

Hjemmeside


Søndervig Put and Take

Søndervig Put & Take Sø på 10.000 m² er beliggende i et storslået naturområde mellem hav og fjord, ca. 2 km syd for Søndervig. Børnevenligt og med skønne steder til familiehygge samt toilet og renserum.


Holmland Klitvej 126
6950 Ringkøbing
Telefon: +45 9733 7282